Skip to main content

Elektrische auto’s worden steeds populairder en dat is niet zonder reden. Naast dat ze milieuvriendelijker zijn, bieden ze ook economische voordelen dankzij verschillende subsidies. In dit blogartikel leg ik je uit welke subsidies er in 2024 beschikbaar zijn in Nederland voor zowel consumenten als zakelijke gebruikers. Dit zal je helpen om een betere keuze te maken bij je volgende aankoop bij Starcar Outlet, waar je terecht kunt voor nieuwe en jong gebruikte elektrische auto’s.

Subsidies elektrische auto’s voor consumenten

Als particulier kun je in 2024 profiteren van een aantal aantrekkelijke subsidies wanneer je kiest voor een elektrische auto. De Nederlandse overheid stimuleert de aankoop en het gebruik van elektrische voertuigen via financiële tegemoetkomingen.

Aanschafsubsidie

Een van de meest bekende subsidies is de aanschafsubsidie. Deze subsidie is bedoeld om het prijsverschil tussen elektrische auto’s en auto’s met een traditionele verbrandingsmotor te verkleinen. Voor 2024 is er een vast bedrag beschikbaar gesteld voor iedereen die een nieuwe of jong gebruikte elektrische auto koopt. Vanaf 9 januari 2024 gaat het subsidieloket open voor in 2024 afgesloten koop- of leaseovereenkomsten. In 2024 is het budget voor nieuwe elektrische auto’s €58 miljoen. Het budget uit 2023 dat overbleef komt daar nog bij. Het subsidiebudget voor occasions is €29,4 miljoen in 2024. Als je gebruik wil maken van de subsidie, raden we je aan je koop- of leaseovereenkomst begin 2024 te tekenen en je subsidieaanvraag zo snel mogelijk in te dienen. Hiermee vergroot je de kans op een succesvolle subsidieaanvraag.

Het exacte bedrag en de voorwaarden kunnen nog variëren, dus het is belangrijk om de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) regelmatig te checken voor de meest actuele informatie.

Vrijstelling van bpm en motorrijtuigenbelasting

In Nederland zijn elektrische auto’s tot en met 2024 vrijgesteld van belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) en motorrijtuigenbelasting (mrb). Deze vrijstelling zorgt voor een aanzienlijke kostenbesparing over de levensduur van het voertuig. Naast de aankoopsubsidie maakt deze belastingvrijstelling de totale eigendomskosten van een elektrische auto lager dan die van traditionele voertuigen.

Laadpaal thuis

Voor particulieren die een eigen laadpaal willen installeren, bieden sommige gemeentes een subsidie of een financiële tegemoetkoming aan. Deze bijdrage kan gebruikt worden voor zowel de aankoop als de installatie van een laadstation bij huis. De voorwaarden en beschikbaarheid van deze subsidie kunnen per gemeente verschillen, dus een bezoek aan de website van je eigen gemeente is aanbevolen om de specifieke mogelijkheden te ontdekken.

laadpaal

 

Subsidies elektrische auto’s voor zakelijke gebruikers

Milieu-investeringsaftrek (MIA) voor elektrische bedrijfsauto’s

Naast de SEBA kun je als ondernemer ook gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) voor de aanschaf van elektrische bedrijfsauto’s. Deze aftrek maakt het mogelijk om een percentage van de investering in milieuvriendelijke technologieën af te trekken van de fiscale winst. Voor elektrische bedrijfsauto’s kan dit percentage oplopen tot 36%, afhankelijk van de milieuprestaties en de prijs van het voertuig.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) voor elektrische bedrijfsauto’s

De Vamil-regeling werkt complementair aan de MIA en stelt ondernemers in staat om 75% van de investeringskosten op een willekeurig moment af te schrijven. Dit betekent dat je zelf kunt bepalen wanneer je deze kosten afschrijft, wat een flexibiliteit biedt die kan helpen bij het optimaliseren van je fiscale situatie. Deze regeling is vooral voordelig in jaren waarin het bedrijf hoge winsten behaalt.

Bijtelling voor elektrische auto’s

Ondanks dat de bijtelling voor elektrische auto’s recentelijk is gestegen, is deze nog steeds gunstiger in vergelijking met auto’s die rijden op fossiele brandstoffen. Voor 2024 is de bijtelling voor elektrische auto’s verlaagd voor de eerste €40.000 van de cataloguswaarde van de auto. Dit verlaagde tarief maakt het voor zakelijke rijders aantrekkelijk om voor een elektrische auto te kiezen. Het is wel belangrijk om jaarlijks de bijtellingsregels te controleren, aangezien deze kunnen wijzigen.

bijtelling elektrische auto's

SEBA: Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s

De SEBA, oftewel de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s, is een van de meest directe manieren om financiële ondersteuning te krijgen bij de aankoop van een elektrische bedrijfsauto. Deze subsidie dekt een deel van de aanschafkosten en is beschikbaar voor zowel nieuwe als gebruikte emissieloze bedrijfsauto’s. De hoogte van de subsidie hangt af van de catalogusprijs van het voertuig en het type voertuig.

De regeling is bedoeld voor zakelijke gebruikers zoals zzp’ers, mkb’ers en grote bedrijven die kiezen voor een bedrijfsauto die volledig elektrisch is. Ook leasemaatschappijen en non-profitorganisaties kunnen voor deze subsidie in aanmerking komen. Het aanvragen van de SEBA kan via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), waar je ook de specifieke voorwaarden en het beschikbare budget kunt vinden.

Er zijn speciale subsidies beschikbaar voor de aanschaf van elektrische bedrijfsauto’s. Deze subsidies zijn bedoeld om het voor bedrijven aantrekkelijker te maken om hun wagenpark te verduurzamen. De exacte voorwaarden en hoogte van de subsidies variëren, maar bieden significant voordeel bij de aanschaf van nieuwe elektrische bedrijfsauto’s. Informatie hierover is te vinden op de website van de RVO, waar je de meest actuele subsidievoorwaarden kunt vinden.

Deze subsidies voor elektrische auto’s maken de aanschaf bij Starcar Outlet niet alleen een milieubewuste keuze, maar ook een economisch verstandige. Ontdek ons aanbod van elektrische auto’s, of lees meer over onze services om alles te weten te komen wat je nodig hebt om de overstap te maken. Kies voor een duurzamere toekomst met de ondersteuning van Starcar Outlet!